Atom ontwikkelt uitsluitend Drupal websites en webapplicaties, het begrijpen van de verschillen en overeenkomsten met andere systemen zoals Wordpress is voor ons tijdens een Request for Proposal, offerte / prijsopgave, aanbesteding of pitch net zo belangrijk als voor jou als opdrachtgever tijdens z’n uitvraag.
“Een hamer is geweldig, maar niet alles is een spijker. Niet elk project is geschikt voor WordPress, en niet elk project vraagt om de kracht van Drupal.”
Wij werken zelf niet met Wordpress, dat is een bewuste keuze. Niet omdat Wordpress geen goed CMS is maar omdat je enkel specialist ergens in kan worden en zijn als je daarvan diepgaande kennis en ervaring hebt, en dat kost focus en tijd. Met ons team van 26 drupal specialisten maken we elk jaar bijna 50.000 Drupal uren.
Jaarlijks krijgen we ook veel aanvragen binnen die wij zelf niet aannemen maar doorzetten naar onder andere Wordpress partners uit ons netwerk. In samenwerking met die partners is dit artikel geschreven. Helaas krijgen we ook meer dan eens een aanvraag met een bestaande Wordpress oplossing dat eigenlijk Drupal had moeten zijn.
Populariteit Drupal VS Wordpress
Een van de meest aangehaalde verschillen tussen Drupal en WordPress is de populariteit, oftewel het marktaandeel van beide systemen. Waar bijna 45% van alle websites wereldwijd draait op WordPress, ligt het aandeel van Drupal rond de 1%.
Toch is Drupal, ondanks dat bescheiden algehele marktaandeel, met een marktaandeel van 7% duidelijk oververtegenwoordigd binnen de top 10.000 meest bezochte en veeleisende websites.
Hoewel WordPress het populairste CMS blijft en ook veelzijdig inzetbaar, laat het hogere aandeel van Drupal in dit topsegment zien dat het platform bijzonder geschikt is voor complexere, content heavy of technisch uitdagende projecten.
Gebruiksvriendelijkheid
WordPress staat bekend om zijn gebruiksgemak en lage leercurve, waardoor niet-technische gebruikers er snel zelfstandig mee aan de slag kunnen. Dankzij de intuïtieve interface en het grote aanbod aan thema’s en plugins is het opzetten van een eenvoudige website of blog vaak binnen enkele uren mogelijk, zonder dat daar technische kennis of hulp van een ontwikkelaar voor nodig is.
Deze toegankelijkheid maakt WordPress bijzonder aantrekkelijk voor marketingteams, een strategisch voordeel, omdat juist zij vaak nauw betrokken zijn bij de keuze voor een nieuw CMS. Daardoor wordt WordPress ook regelmatig ingezet bij grotere, contentrijke of technisch complexere projecten, waar een alternatief als Drupal qua maatwerk en schaalbaarheid mogelijk beter zou aansluiten.
Drupal biedt uitgebreide mogelijkheden voor het inrichten van contentstructuren en gebruikersrollen, met een beheerinterface die veel flexibiliteit en nauwkeurige controle geeft over elk aspect van de site. Deze diepgang maakt het platform bijzonder geschikt voor organisaties met specifieke wensen of complexe workflows.
Sinds Drupal versie 8 en zeker met recentere versies zoals Drupal 11 is Drupal merkbaar toegankelijker geworden, zijn stappen gezet om de interface moderner en gebruiksvriendelijker te maken, voor eindgebruikers. Daarnaast is recent Drupal Starshot gelanceerd wat laagdrempelige instap mogelijkheden biedt voor niet-technische eindgebruikers.
Omdat Drupal gericht is op maximale flexibiliteit en maatwerk, is de gebruiksvriendelijkheid in de standaardinstallatie minder intuïtief dan die van WordPress. Waar WordPress van nature inspeelt op eenvoud en direct gebruik, vraagt Drupal om een doordachte inrichting. Het is aan een Drupal-specialist om die krachtige basis zó te configureren dat ook eindgebruikers een prettige en efficiënte ervaring hebben. Die flexibiliteit maakt Drupal uitermate geschikt voor maatwerk toepassingen, waar bij WordPress de gebruiksvriendelijkheid soms ten koste kan gaan van diepgaande aanpasbaarheid
Flexibiliteit en aanpasbaarheid
Drupal is vanuit de basis ontworpen als een zeer modulair systeem en biedt ongeëvenaarde flexibiliteit voor maatwerk ontwikkeling. Ook beschikt Drupal standaard over geavanceerde rechten- en rollenbeheer; je kunt gedetailleerde permissies instellen en desnoods nieuwe gebruikersrollen creëren zonder extra modules, ook workflows zijn onderdeel van de basisinstallatie. Deze flexibiliteit maakt Drupal erg geschikt voor complexe websites met unieke functionaliteiten of uitgebreide contentbehoefte. Drupal is abstracter en biedt meer vrijheid en daarmee meer flexibiliteit en aanpasbaarheid van de basis waardoor veel verschillende toepassingen gerealiseerd kunnen worden, vaak zonder aanvullende modules of maatwerk code.
“Drupal is als klei, WordPress als een blokkendoos.”
WordPress daarentegen is van zichzelf eenvoudiger, maar zeer veelzijdig dankzij zijn enorme ecosysteem van thema’s en plugins. Dit betekent dat voor een standaard bedrijfswebsite of marketingplatform WordPress vaak out-of-the-box of met enkele plugins al aan de meeste eisen voldoet. Men zegt weleens dat “met de juiste extensies WordPress alles kan wat Drupal kan”, maar deze plug-and-play aanpak is niet zonder nadelen, denk aan performance, onderhoudbaarheid en veiligheid. Daarnaast blijkt in de praktijk vaak toch nog creatieve workarounds of custom development nodig.
Schaalbaarheid en prestaties
Beide platforms kunnen zeer schaalbaar zijn, maar Drupal is beter uitgerust voor omvangrijke en complexe sites. Drupal is ontworpen met grootschalige content en hoge traffic in gedachten. Het systeem gaat efficiënt om met grote hoeveelheden content en gebruikers, mede dankzij ingebouwde cachingmechanismen en een sterke database-architectuur. Naarmate de omvang en complexiteit van de site groeien, blijft Drupal relatief soepel presteren, met snelle queries en responstijden. Drupal is makkelijk op te schalen in termen van content: duizenden pagina’s of complexe datamodellen vormen geen probleem.
WordPress is gebouwd om hoge prestaties te leveren, maar vereist daarbij wel zorgvuldige optimalisatie en aanvullende modules als WP Rocket, Autoptimize, Smush. Uit benchmarks blijkt dat Drupal-sites gemiddeld beter scoren dan Wordpress website op belangrijke performance-indicatoren. Een WordPress-site kan trager worden naarmate men veel plugins installeert of een zwaar thema gebruikt; het is dus belangrijk om onnodige ballast te vermijden en caching en goede hosting in te zetten. Hiervoor heb je echter wel een professionele Wordpress ontwikkelpartner nodig. Binnen het grote aanbod aan Wordpress leveranciers kan het voor opdrachtgevers lastig zijn de juiste partij te kiezen.
Veiligheid van Drupal vs Wordpress
Drupal heeft de reputatie van sterke beveiliging op enterprise-niveau, terwijl WordPress – hoewel veilig te gebruiken, vaker wordt geassocieerd met veiligheidsrisico’s. Belangrijk om te benadrukken is dat beide projecten actief beveiligingsupdates uitbrengen en een toegewijde community hebben om kwetsbaarheden te verhelpen. Het verschil zit vooral in aanpak:
De kern van WordPress is op zich veilig, maar de vele plugin- of thema’s met diepgaande toegang tot het systeem kunnen beveiligingsrisico's en kwetsbaarheden introduceren. Het massale gebruik van Wordpress maakt het systeem voor hackers ook nog eens erg interessant. Voor WordPress-beheerders en ontwikkelaars is het cruciaal om regelmatig updates uit te voeren, alleen plugins van betrouwbare bronnen te installeren en best practices te volgen.
“Wordpress kan nooit de veiligheid van Drupal evenaren”
Drupal onderscheidt zich niet alleen door een veilige technische architectuur, maar vooral door de manier waarop het platform met beveiliging omgaat. Er zijn meerdere ingebouwde veiligheidsmaatregelen, zoals geavanceerde toegangscontrole via gebruikersrollen en -rechten, database-encryptie, bescherming tegen Denial of Service (DoS)-aanvallen en een sterk patchbeleid.
Wat Drupal uniek maakt, is de manier waarop modules centraal worden beheerd. In plaats van dat er tientallen varianten(plugins) van dezelfde functie bestaan, stimuleert Drupal dat ontwikkelaars samenwerken aan één veilige oplossing. Dit voorkomt versnippering en verhoogt de kwaliteit van de code.
Een gespecialiseerd Drupal Security Team, bestaande uit meer dan 30 ontwikkelaars, houdt zich dagelijks bezig met het rapporteren van risico’s, het schrijven van richtlijnen voor veilige code, het onderhouden van het securitybeleid en het ondersteunen van module-ontwikkelaars. Wanneer een mogelijk beveiligingslek wordt ontdekt, werkt het team samen met de module ontwikkelaar aan een oplossing. Pas daarna wordt het risico openbaar gemaakt, altijd tegelijk met de patch, via het officiële security advisory proces.
Deze gestructureerde, open en transparante aanpak voorkomt veel problemen al vóór ze zich kunnen voordoen. De combinatie van strenge coderingsstandaarden, gecentraliseerd beheer van uitbreidingen en actieve communitycontrole maakt Drupal tot een van de veiligste CMS-platformen op de markt, in tegenstelling tot sommige andere systemen waaronder ook Wordpress, waar beveiligingslekken onopgemerkt kunnen blijven.
Plugins & thema’s
WordPress staat bekend om zijn gigantische aanbod van plugins en thema’s. Er zijn tienduizenden gratis én betaalde plugins beschikbaar waarmee je eenvoudig nieuwe functies toevoegt, van contactformulieren en SEO-tools tot webshops(WooCommerce) en reserveringssystemen.
Ook het kiezen van een design (thema) is laagdrempelig: er zijn duizenden kant-en-klare thema’s, vaak met drag-and-drop editors, zodat je zonder programmeerkennis toch een professionele uitstraling kunt creëren.
Drupal werkt met zogenoemde modules en thema’s. Het aanbod is kleiner dan bij WordPress, maar de modules zijn vaak robuuster, beter geïntegreerd en gericht op maatwerk. In plaats van veel verschillende versies van één soort module (zoals je bij WordPress ziet), stimuleert Drupal dat ontwikkelaars samenwerken aan één krachtige oplossing.
Eindgebruikers van Drupal zijn vaak organisaties met specifieke wensen op het gebied van functionaliteit én uitstraling. De vraag naar standaard templates is daardoor aanzienlijk lager dan bij bijvoorbeeld WordPress, en dat zie je terug in zowel het aanbod als de kwaliteit ervan.
Onze ervaring is dat standaardthema’s binnen Drupal vaker voor technische beperkingen of onderhoudsproblemen zorgen, en uiteindelijk zelden kostenbesparend zijn. Daarom kiezen we bewust voor maatwerkoplossingen die aansluiten bij de ambities van de organisatie.
WordPress is zonder twijfel de betere keuze wanneer je snel een functionele en visueel aantrekkelijke website wilt realiseren die aansluit bij een bestaand template, en waarbij een unieke visuele identiteit minder prioriteit heeft.
Community ondersteuning van Drupal & Wordpress
WordPress heeft veruit de grootste gebruikersbasis van alle CMS'en, daarmee een enorme hoeveelheid plugins, thema’s en documentatie. Voor eindgebruikers betekent dit dat problemen vaak snel oplosbaar zijn, waarschijnlijk heeft iemand anders op internet hetzelfde probleem gehad en een oplossing gedeeld. Dit brede community- en ondersteuningsnetwerk draagt bij aan de populariteit van WordPress
Drupal’s community is kleiner in omvang, maar zeer toegewijd, professioneel georiënteerd en (centraal) georganiseerd. Er zijn minder plugins beschikbaar maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de gezamenlijke focus op geavanceerde functionaliteiten, uitbreidingen en groei van het CM waardoor Drupal, uiteindelijk resulterend in snelle probleem afhandeling, krachtige beveiliging en betere enterprise oplossingen.