In juni 2022 is Drupal versie 10, de opvolger van Drupal 9, uitgekomen. Drupal 10 is als het ware een opgeschoonde versie van Drupal 9. Het is de laatste minor release (update) van Drupal 9 en heeft dezelfde functionaliteit.
Dat klinkt wellicht alsof je met een druk op de knop over kan en de vraag en tegelijk ook een antwoord ligt in waarom niet iedereen dat dan gelijk gedaan heeft bij het uitkomen van Drupal 10.
Met het uitkomen van Drupal 8-10 hoef je niet langer de hele website te herbouwen, zoals bij Drupal 7 naar een nieuwere versie wel het geval is. Er wordt nu steeds doorontwikkeld aan een nieuwe versie binnen de lopende versie. Terwijl nieuwe functionaliteit wordt toegevoegd in bestaande code ook verbeteringen en nieuwe oplossingen geïmplementeerd. De verouderde code wordt gemarkeerd als deprecated, zodat Drupal contributors en module ontwikkelaars code kunnen bijwerken en opschonen.
De lifecycle, wanneer een Drupal versie als EOL (end of life) wordt gemarkeerd, wordt vanaf Drupal 8 bepaald door het onderliggende framework Symfony. Deze levensduur van een Drupal versie is nu met steeds z’n 3 jaar korter dan voorheen. Drupal 7 ging maar liefst 14 jaar mee.
Het grote voordeel van Drupal 10 is dat het niet langer nodig is de website volledig te herbouwen en je website, applicatie of online platform altijd draait op de laatste technieken. Dus in de toekomst niet langer een groot project bij de overstap naar een nieuwe versie zoals bij Drupal 7 naar 8 of 9 wel het geval was. Er wordt nu doorontwikkeld aan een nieuwe versie binnen de lopende versie. Terwijl nieuwe functionaliteit wordt toegevoegd worden ook verbeteringen en nieuwe oplossingen in bestaande code geïmplementeerd. Dus geen grote investeringen meer, maar incidenteel verbeteren en opschonen.
Dit opschonen, in dit geval om van Drupal 0 over te gaan naar Drupal 10, gebeurt deels door de Community. De Drupal core wordt vanuit de Community opgeschoond en klaargemaakt voor upgrade naar Drupal 10, evenals veel van de gratis beschikbare Drupal Community modules. Echter, dit geldt niet voor alle modules en gebeurt ook niet direct bij de release van de nieuwe Drupal versie.
Je kunt natuurlijk, als eigenaar van een Drupal 9 omgeving, wachten tot de Community alle modules klaar heeft voor Drupal 10. Op die manier ga je met relatief weinig kosten, inspanning en risico over van Drupal 9 naar 10. Maar is het niet mooi om als gebruiker de Drupal Community te ondersteunen? Drupal is een open source systeem dat gratis is te gebruiken doordat bedrijven modules maken, updaten, onderhouden en beheren. Ook jouw bedrijf kan investeren in een of meerdere Community modules door deze zelf Drupal 10 compatible te maken en aan de Community te schenken. Op die manier neem je zelf actief mee aan de ontwikkeling en blijft dit soort open source systemen mogelijk.
Wanneer Drupal 9 draait op de laatste minor versie, alsook van haar externe afhankelijkheden, en er geen deprecated modules en APIs worden gebruikt dan kan de overgang naar Drupal 10 eenvoudig, soepel en met slechts een kleine investering verlopen.
Atom heeft het controleren op deprecated functionaliteit geautomatiseerd en afgevangen binnen haar ontwikkelprocessen en ontwikkelstraat. Hierdoor is bij het doorvoeren van maandelijkse updates voor elke Drupal 9 omgeving, bij een upgrade naar Drupal 10, technisch afgedwongen deprecated functionaliteit op te schonen. Het voorkomt dat de werklast zich opstapelt en de overgang intensiever wordt dan nodig. Niet elk Drupal internetbureau hanteert deze standaard zoals Atom. Met Atom als Drupal specialist is jouw Drupal 9 omgeving in 5 stappen over naar Drupal 10 .
Heb je nog geen concrete plannen en afspraken voor de overgang van Drupal 9 naar Drupal 10? Dan is het nu echt wel de hoogste tijd. Na november 2023 blijft je Drupal 9 omgeving weliswaar gewoon werken maar zal geleidelijk aan steeds meer gevaar lopen. Er komen vanaf de Drupal 9 EOL (end of life) datum geen nieuwe security updates en patches meer uit. Afhankelijkheden van externe bibliotheken en afhankelijkheden(third-party dependencies) zullen, niet langer ondersteund, de functionaliteit van de website kapot kunnen maken.
Je wilt natuurlijk niet afwachten tot jouwe bedrijfskritische Drupal website, applicatie of platform stuk gaat. Zeker niet omdat het prima te voorkomen is, namelijk door de overstap van Drupal 9 naar Drupal 10 te maken!
Laat Atom onderzoeken of jouw omgeving klaar is voor de upgrade naar Drupal 10 en samen plannen we vandaag nog de upgrade van jouw Drupal website.