Slimme tools en maatwerk!

Drupal koppelingen en middleware

Wil je gebruik maken van verschillende specialistische softwarepakketten(CRM, PIM, ERP, ELO, ATS etc) en het Drupal CMS maar gegevens niet meerdere keren moeten invoeren en bijhouden dan heb je koppelingen en middleware nodig.

Met Drupal koppelingen en Drupal integraties kun je de systemen in jouw IT-landschap naadloos laten samenwerken. In dit artikel ontdek je de voordelen van systemen koppelen (minder fouten, kostenbesparing, efficiëntie, real-time data en beter inzicht) én de technische mogelijkheden en werking van Drupal als API-first CMS. Zo zie je waarom Drupal integraties een slimme zet zijn en hoe Atom je hierbij kan helpen. Wees klaar om meer uit je webapplicatie en IT-landschap te halen!

Op zoek naar een Drupal-koppeling? Atom is dé specialist in slimme en schaalbare integraties. Veel koppelingen hebben we al kant-en-klaar, nieuwe bouwen we snel, veilig en efficiënt.

Question

Wat is een API?

Een Application Programming Interface ofwel API, is een set regels en afspraken waarmee verschillende softwareprogramma’s met elkaar kunnen communiceren. Met een API kun je bijvoorbeeld data uit het ene systeem veilig en gestructureerd beschikbaar stellen aan een ander systeem.

Specialisme van systemen, koppelingen & Drupal 

Specialisme, specialisme is het probleem waar koppelingen en middelware het antwoord op zijn. Vroeger stopten organisaties alle informatie en functionaliteit in één systeem, of lieten dure maatwerksystemen bouwen waarin zogenaamd ‘alles’ kon. De mogelijkheden en kwaliteit waren laag en de kosten extreem hoog. Tegenwoordig gebruiken we veel losse verschillende systemen van verschillende leveranciers elk met een eigen taak en specialisatie, denk aan CRM, PIM, ERP, ELO, ATS, marketingtools CMS en meer.

In elk van deze systemen worden tienduizenden, soms honderdduizenden uren aan ontwikkeling geïnvesteerd. Toch kunnen ze, dankzij SaaS-constructies of open source, voor relatief lage maandelijkse kosten via abonnementsvorm, of zelfs gratis, beschikbaar worden gesteld aan een breed publiek. Daar kan zelfbouw of een pakket voor alles niet tegen op.
 

“Wat je zeker niet wilt en moet doen is dezelfde informatie handmatig op verschillende plekken invoeren en bijhouden”


Single Source of Truth (SSOT)

We willen dus werken met verschillende systemen die goed zijn in hun toepassing en specialisme, ook wel domein, maar het resultaat daarvan is dat gegevens verspreid staan over meerdere systemen.

Wat je zeker niet wilt en moet doen is dezelfde informatie handmatig op verschillende plekken invoeren en bijhouden, dat is extreem tijdrovend en foutgevoelig. Wat we willen is  één centrale bron per type data. Klantgegevens in je CRM, Productinformatie in je PIM, Financiële data in je ERP, website content in je CMS en een IAM-systeem (Identity & Access Management) of Single Sign-On (SSO) voor de regie over autorisatie en authenticatie, elk dus een eigen domein. Met deze aanpak creëer je een Single Source of Truth (SSOT), een bron voor een datatype en een systeem per datatype dat daarvoor verantwoordelijk is.

In de praktijk heb je vaak meerdere SSOT-systemen, elk verantwoordelijk voor hun eigen datadomein. Maar om die verschillende software en systemen goed te laten functioneren, moeten ze met elkaar kunnen communiceren. Wat je wilt, is dat deze systemen gekoppeld zijn zo voorkom je fouten, en bespaar je tijd én geld.

Wat is een IT landschap?

Een IT-landschap is het geheel van software, systemen en koppelingen dat jouw organisatie digitaal laat functioneren. Een alles-in-één oplossing is niet meer van deze tijd. We werken met gespecialiseerde tools voor specifieke taken, het is juist verstandig om deze systemen slim aan elkaar te verbinden, via koppelingen te integreren. Zo bouw je één krachtige totaaloplossing: jouw IT-landschap.

Maar dat IT-landschap groeit snel en wordt steeds complexer. We digitaliseren in hoog tempo, en die trend versnelt alleen maar.

Digitaliseren betekent dat we analoge processen, informatie en communicatie omzetten naar digitale vormen: van papieren formulieren naar online invulvelden, van fysieke archieven naar digitale dossiers, van handmatige taken naar geautomatiseerde workflows, en van Excel-lijstjes naar digitale tools.

Dat zorgt voor een explosie aan slimme, gespecialiseerde software. En daarmee groeit ook de noodzaak om al die systemen goed met elkaar te koppelen. Een betrouwbaar, flexibel en goed ingericht IT-landschap is dan ook cruciaal voor succes.
 

Voordelen van systemen koppelen in je IT-landschap met Drupal

Waarom zou je verschillende software, systemen en databronnen met elkaar verbinden? Hier zijn de belangrijkste voordelen van zo’n integratie:
 

  • Minder fouten: waar mensen werken worden fouten gemaakt en zeker met repeterend werk als handmatig gegevens overtypen tussen systemen leidt al snel tot typefouten of vergeten updates.
  • Kostenbesparing: Repeterend, veelvoorkomend en foutgevoelig werk dat geautomatiseerd kan worden, móét je automatiseren. We leven niet in tijden waarin werkverschaffing het doel is. Laat medewerkers niet het werk van computers doen, maar zet ze in waar ze écht waarde toevoegen. Computers zijn vrijwel altijd beter, sneller en goedkoper in het uitvoeren van herhalende taken. Een investering in een koppeling betaalt zich dan ook vaak snel terug, doordat je kostbare tijd van medewerkers vrijspeelt voor belangrijkere werkzaamheden.

    De komende tijd zullen we dit alleen maar vaker zien, zeker met de opkomst van AI & AI agents en de integraties die daarmee mogelijk worden.

  • Efficiëntie: Als softwaretoepassingen naadloos met elkaar samenwerken, verhoogt dit de efficiëntie van de bedrijfsprocessen. Werknemers hoeven minder handmatige taken uit te voeren en er is minder kans op fouten, doordat gegevens automatisch worden gesynchroniseerd tussen verschillende systemen.
  • Schaalbaarheid: Waar handmatig werk moeilijk schaalt, bieden geautomatiseerde en geoptimaliseerde oplossingen zoals koppelingen een snelle en efficiënte uitkomst.
  • Real-time gegevensuitwisseling: Een Drupal koppeling maakt het mogelijk om gegevens in real-time te synchroniseren tussen systemen. Denk aan een nieuwe lead die via de website direct in het CRM verschijnt, of een voorraad update in het ERP die meteen op de webshop zichtbaar is en andersom. Iedereen werkt steeds met de meest actuele informatie, wat besluitvorming verbetert en sneller inspelen op gebeurtenissen mogelijk maakt.
  • Beter inzicht: door te digitaliseren en automatiseren stap je over van papier naar data, omgezet naar een uniform format. Als data, middels koppelen, samenkomen kunnen daar handmatig of automatisch conclusies uit worden getrokken; en zo processen en kwaliteit van dienstverlening verder optimaliseren. Ook wordt het mogelijk om gecombineerde data te doorzoeken, te filteren en sorteren en te presenteren in dashboards of overzichten.  Denk bijvoorbeeld aan de ‘mijn omgeving’ van de energiemaatschappij, waar data van verbruik van je huishouden, opbrengst van zonnepanelen, klantgegevens en facturatie gegevens, die uit verschillende systemen komen, gecombineerd worden weergegeven in een totaaloverzicht.
  • Controleren en aanvullen: met een slimme koppeling wordt data uit verschillende systemen samengebracht, gevalideerd en aangevuld.

Kortom(TL;DR), door systemen te integreren creëer je één samenhangend IT-landschap waarin gegevens consistent zijn. Dit werkt efficiënter, voorkomt fouten en geeft management én marketingteams realtime inzichten die voorheen moeilijk te verkrijgen waren. 

Voorbeelden van Drupal koppelingen

Door de jaren heen heeft Atom talloze integraties gebouwd voor diverse klanten. Drupal integraties kunnen werkelijk op allerlei gebieden worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van je website aan payment providers, CRM-systemen, ERP-software, Single Sign-On diensten, e-mailmarketingtools, noem maar op. Grote kans dat de systemen die jij in huis hebt al eens door ons zijn gekoppeld en we zo ontwikkeltijd kunnen besparen!

Onderstaande tabel laat een (kleine) greep uit de Drupal koppelingen zien die wij hebben gerealiseerd:

Buckaroo

Betalingsprovider (PSP)

Online betalingen verwerken in Drupal (bijv. webshop check-out of donaties).

Mollie

Betalingsprovider (PSP)

Integratie van populaire betaalmethodes (iDEAL, creditcard, etc.) via Mollie in Drupal.

Microsoft Dynamics

ERP / CRM (Microsoft)

Synchronisatie van klant- en ordergegevens tussen Drupal en Microsoft Dynamics (bijv. een Drupal portal die data uit de ERP trekt).

Salesforce

CRM (Salesforce)

Automatisch leads en contactgegevens uitwisselen tussen Drupal-formulieren en Salesforce CRM, zodat sales altijd de nieuwste info heeft.

Zoho CRM/Analytics

CRM / Analytics (Zoho)

Koppeling van websitegegevens (formuliersubmissies, gebruikersacties) met Zoho CRM en/of Zoho Analytics voor centrale rapportage.

Exact Globe/Online

ERP / Finance (Exact)

Drupal-webshoporders doorsturen naar Exact voor verdere verwerking; voorraad- en prijsinformatie uit Exact realtime tonen op de site.

SurfConext

Single Sign-On (SSO)

Implementatie van SSO login via SurfConext (eduID) op een Drupal-website, zodat gebruikers met hun instituutsaccount kunnen inloggen.

MailChimp

E-mailmarketing

Synchronisatie van nieuwsbriefinschrijvingen: formulierinschrijvingen in Drupal automatisch toevoegen aan MailChimp lijsten.

ActiveCampaign

Marketing Automation

Doorgeven van websitegedrag en leads vanuit Drupal naar ActiveCampaign voor geautomatiseerde follow-ups en e-mailcampagnes.

Adlib

Collectiebeheer (Adlib)

Integratie met Adlib bibliotheek-/museumsoftware: collectiedata via API importeren en presenteren op de Drupal-website (bijv. catalogus).

WorldCat (OCLC)

Bibliotheekcatalogus

Koppeling met WorldCat API om bibliotheekcatalogusgegevens doorzoekbaar te maken in Drupal, zodat bezoekers items kunnen vinden in aangesloten bibliotheken.

SCORM/LTI

E-learning standaarden

Integratie van e-learning content: SCORM-pakketten afspelen binnen Drupal of koppelen met LMS-systemen via LTI voor cursussen en trainingen.

Invision Community

Community / Forum platform

Gegevensuitwisseling tussen Drupal en Invision Community (bijv. een gekoppelde login of het tonen van forumactiviteiten op de Drupal-site).

Mobiele apps

Apps (iOS/Android)

Drupal als backend gebruiken voor mobiele applicaties: via de Drupal API content en gebruikersgegevens realtime uitwisselen met apps.

Overige systemen

CRM / ERP / PSP / etc.

Vrijwel elke moderne software met een API is te koppelen. Dankzij Drupal’s flexibele API-architectuur zijn maatwerkkoppelingen mogelijk met nagenoeg elk systeem.

Aanpak voor Drupal koppelingen: standaardcomponenten én maatwerk

Een succesvolle Drupal integratie begint altijd met een planmatige aanpak. Bij Atom hanteren we een werkwijze die zich keer op keer bewezen heeft:
Inventarisatie van mogelijkheden: Eerst brengen we in kaart welke systemen je wilt koppelen en welke data er uitgewisseld moet worden. Belangrijk is om te achterhalen of het externe systeem een API of exportmogelijkheid heeft. Bijna alle moderne software biedt een REST API of iets vergelijkbaars. Ook kijken we of er wellicht al een bestaande Drupal module of componenten voor dat systeem bestaan om onnodig maatwerk te voorkomen.

  1. Gebruik van standaarden: Als er een officiële API is en/of een community-module, dan starten we daarmee. We benutten bestaande API’s, modules of componenten zoveel mogelijk . Dit versnelt het ontwikkeltraject en leunt op bewezen technologie. Een bestaande Drupal module voor een koppeling (of een generieke module, zoals een SOAP-client of OAuth2-server) implementeren we en configureren we naar de wensen. Vaak komen we met minimale custom code al een heel eind doordat het standaardcomponent het meeste werk doet.
  2. Maatwerk indien nodig: Blijkt er geen geschikte module of standaardoplossing te zijn, of heb je zeer specifieke eisen? Geen probleem: dan bouwen we de koppeling op maat binnen Drupal of ontwikkelen we een stukje middleware. Dankzij Drupal’s flexibele API en het feit dat we volledige controle hebben over de code, kunnen we elke gewenste integratie realiseren . Dit kan variëren van een custom module die een externe webservice aanspreekt, tot het opzetten van een geheel nieuwe API endpoint binnen Drupal voor een specifieke taak. Waar mogelijk baseren we dit wel op gangbare technieken (bijv. gebruiken we Drupal’s ingebouwde REST subsystem om een extra endpoint te maken, zodat we niet alles opnieuw hoeven schrijven).
  3. Testen en beveiligen: Of we nou een standaardmodule gebruiken of maatwerk schrijven, we besteden veel aandacht aan testen. We simuleren de datastromen tussen de systemen, controleren op randgevallen (bijvoorbeeld: wat als het externe systeem even offline is?) en zorgen dat foutafhandeling goed zit. Tevens implementeren we de nodige beveiliging: alleen geauthenticeerde en geautoriseerde verzoeken mogen data opvragen of sturen. Hiermee garanderen we dat de koppeling stabiel en veilig draait voordat deze live gaat.
  4. Monitoring en onderhoud: Na oplevering laten we je niet in de steek. Integraties hebben baat bij monitoring – bijvoorbeeld een log die bijhoudt of alle synchronisaties slagen. Mocht er in de loop der tijd iets veranderen (denk aan een externe API die vernieuwd wordt), dan kunnen we snel ingrijpen en de koppeling updaten. Doordat we bij de bouw al rekening houden met toekomstige uitbreidbaarheid, is onderhoud efficiënt uit te voeren.

Deze aanpak, eerst kijken of er een standaardcomponent is en anders gericht maatwerk toepassen, zorgt voor betrouwbare Drupal koppelingen die optimaal aansluiten op jouw bedrijfsprocessen. Je profiteert maximaal van wat al beschikbaar is, terwijl je niet beperkt wordt als er toch unieke eisen zijn. Atom onderschrijft hiermee de visie van de Drupal community om oplossingen zoveel mogelijk met bestaande modules te realiseren, en biedt de flexibiliteit van maatwerk waar nodig. Zo krijg jij het beste van twee werelden.

Drupal als API-first CMS

Een belangrijke reden waarom het Drupal CMS zo krachtig is komt door haar koppelingen, Drupal is een API-first CMS. 
 

Question

Wat betekent API First?

In de context van een CMS zoals Drupal betekent API-first dat het systeem is ontworpen om content en functionaliteit eerst via API’s beschikbaar te stellen, en pas daarna via een traditionele (HTML-)website. Oftewel: het CMS fungeert als een centrale contenthub die makkelijk kan praten met andere systemen.

Question

Gebruikt Drupal zijn eigen API om HTML te genereren?

Drupal noemt zichzelf “API-first”, maar de standaardinstallatie werkt nog steeds met Twig-templates en klassieke server-side HTML-rendering en niet via de API. Dat lijkt tegenstrijdig maar API-first betekent vooral dat Drupal de volledige functionaliteit van zijn contentstructuur via API’s beschikbaar stelt als uitgangspunt, niet als bijzaak. Drupal is ontworpen zodat je het net zo makkelijk headless als klassiek kunt gebruiken.

Dit houdt in dat Drupal vanuit de basis architectuur ontworpen is om data makkelijk te delen en te integreren met andere toepassingen . Alle content en data die je in Drupal beheert, kun je centraal opslaan en via standaard API’s beschikbaar stellen aan andere systemen .

Drupal biedt standaard al een REST API waarmee je bestaande contenttypes (zoals pagina’s, artikelen of gebruikers) kunt aanmaken (Create), ophalen (Read), aanpassen (Update) en verwijderen (Delete) – dit noemen we samen CRUD-functionaliteit. Maar soms heb je iets nodig wat nog niet standaard beschikbaar is, bijvoorbeeld het uitvoeren van een extra validatie alvorens opslag of data ophalen op basis van een specifieke gebruiker. In dat geval kun je in Drupal met maatwerk eigen API-endpoints toevoegen middels een eigen module.

Belangrijk is dat dit niet alleen eenrichtingsverkeer is. Dankzij de API-first aanpak kan Drupal zowel dienen als bron én als ontvanger van data. Een mobile app of een externe frontend kan Drupal gebruiken om content op te halen (headless Drupal), terwijl Drupal aan de andere kant bijvoorbeeld orders kan ontvangen van een extern systeem. Deze flexibiliteit geeft je architectuur veel ruimte: Drupal kan fungeren als centrale hub of het “brein” van je digitale ecosysteem, waar alle content centraal beheerd wordt en uitgewisseld wordt met allerlei kanalen (websites, apps, kiosken, etc.) .

Technische integratie-mogelijkheden van Drupal

Omdat Drupal zo API-gericht is, zijn de technische mogelijkheden voor integratie vrijwel onbeperkt. De belangrijkste integratiemechanismen op een rij:

RESTful API (JSON/XML): Drupal beschikt over standaard REST webservices aan boord CRUD operaties en is middels maatwerk Drupal modules goed uitbreidbaar. Hiermee kun je Drupal-gegevens uitwisselen in formats zoals JSON of XML. Je hebt hiermee een universele taal om Drupal te laten praten met andere platforms, onafhankelijk van de programmeertaal van die andere applicaties.

Authenticatie en beveiliging: Drupal ondersteunt verschillende authenticatiemethodes om integraties veilig te laten verlopen. Standaard is Basic Auth beschikbaar (gebruikersnaam/wachtwoord in de API-call), en ook op sessiecookies gebaseerde authenticatie voor interne gebruiksscenario’s. Voor moderne integraties kun je gebruikmaken van OAuth2 Bearer tokens (met de contrib module Simple OAuth) of JWT (JSON Web Tokens) via de JWT module, zodat derde partijen gecontroleerd toegang krijgen tot specifieke endpoints. Deze token-gebaseerde authenticatie is ideaal om bijvoorbeeld een mobiele app veilig met je Drupal-backend te laten communiceren zonder gebruikerswachtwoorden elke keer mee te sturen. In feite kun je Drupal koppelen aan vrijwel elke moderne identity provider of tokenservice voor API-beveiliging.

SOAP en andere protocollen: Hoewel REST/JSON de huidige standaard is, sluit Drupal oudere of alternatieve protocollen niet uit. Als een bestaand systeem alleen een SOAP-webservice aanbiedt, kan Drupal daar ook mee overweg. Via PHP-soapclient libraries of modules kunnen SOAP-berichten worden verstuurd en verwerkt. Drupal’s flexibiliteit maakt het mogelijk om webservices via standaarden zoals SOAP aan te bieden of te consumeren , zodat ook legacy-systemen geïntegreerd kunnen worden.

Daarnaast zijn er integraties mogelijk via XML-RPC, CSV/feeds importeren, of zelfs direct via database-koppelingen als het echt niet anders kan. Maar de voorkeur gaat uit naar moderne API’s omdat die beter schaalbaar en onderhoudbaar zijn.

Event-gedreven integratie: Drupal kan ook reageren op events en hooks. Via Drupal’s Rules module of custom event subscribers kun je bijvoorbeeld bij een bepaalde gebeurtenis (zoals een nieuwe user registratie of een gewijzigde orderstatus) direct een API-call naar een ander systeem doen. Zo bouw je real-time koppelingen die actie ondernemen zodra er iets in Drupal gebeurt.

Uitbreidbaarheid met modules: Vrijwel elke denkbare integratie is al eens door de Drupal-community aangepakt. Er bestaan duizenden modules die functionaliteit toevoegen, inclusief connectors naar externe systemen. Bijvoorbeeld, er zijn populaire modules voor Mailchimp integratie (voor het syncen van nieuwsbrief-inschrijvingen), voor Mollie of Buckaroo betalingen, voor CRM’s als Salesforce (e.g. de Salesforce Suite module) en nog veel meer. De open source community levert hiermee kant-en-klare bouwstenen om systemen te koppelen, die jij alleen nog maar hoeft te configureren.

En omdat Drupal op PHP draait, kun je ook gebruikmaken van de talloze PHP SDK’s die leveranciers aanbieden (bijv. een PHP library van een derde partij API). De brede beschikbaarheid van deze modules en libraries versnelt integratieprojecten.

Integreren met Drupal is vaak een kwestie van de juiste configuratie of een kleine aanpassing, in plaats van urenlang vanaf nul programmeren. Voor specifieke of complexere vraagstukken is Drupal bovendien zeer toegankelijk: met maatwerkmodules kun je eenvoudig elke gewenste functionaliteit realiseren via custom API-endpoints.

Drupal maatwerk API & middleware

Wanneer configuratie en standaard functionaliteit niet volstaat voor het realiseren de gewenste oplossing maken wij de keuze voor maatwerk module ontwikkeling in Drupal. In eenvoudiger situaties is middleware vaak niet nodig en kan Drupal direct via API’s communiceren met andere systemen. Maar zodra het complexer wordt, kan middleware de integratie veel betrouwbaarder en beheersbaarder maken.

Middleware is vooral handig als:

  • Je met veel verschillende systemen koppelt
  • De systemen niet dezelfde taal spreken (formaat, protocol)
  • Je logica of validatie wilt toevoegen tussen verzending en ontvangst maar niet per ontvangend systeem wilt laten uitvoeren
  • De totale dataset, eventueel na verrijking, niet altijd of volledig relevant is voor ontvanger
  • Je niet afhankelijk wilt zijn van de stabiliteit van elk systeem afzonderlijk

Middleware kan gegevens die uit het ene systeem komen (bijvoorbeeld in XML, CSV) omzetten naar een ander formaat (zoals JSON) dat het ontvangende systeem, in dit geval Drupal, begrijpt. Daarnaast kan middleware extra logica toevoegen, of data combineren, filteren en valideren voordat deze wordt doorgestuurd.

Een bijkomend voordeel is dat Drupal dan niet elk systeem afzonderlijk hoeft te benaderen. De middleware fungeert als één centraal aanspreekpunt, ook als er meerdere systemen aan de achterkant actief zijn.
Het kan ook zijn dat het stukje middleware een grote set aan data verwerkt waar Drupal slechts delen van consumeert wat bij directe verwerking door Drupal het systeem zou vervuilen en mogelijk vertragen.

Middleware biedt ook mogelijkheden voor tijdelijk bufferen: wanneer een systeem tijdelijk offline is, kan de middleware de gegevens vasthouden (queueing) en later alsnog verzenden. Diezelfde wachtrij kan ook worden ingezet bij zware dataverwerking, zodat Drupal, en dus je website of webapplicatie, daar geen hinder van ondervindt, bijvoorbeeld in de vorm van langere laadtijden.

Hoewel Drupal prima inzetbaar is als het centrale brein binnen een IT-landschap, is dat niet altijd de meest gewenste situatie. Soms is het juist een strategische keuze om beveiliging en toegangscontrole onder te brengen in de middleware laag.

Drupal koppelingen - praktijkvoorbeelden:

Onze opdrachtgever, Royal Caribbean Cruises, beschikt over een intern systeem zonder API en levert productdata in de vorm van een CSV-bestand aan. Het gaat om honderdduizenden records, terwijl de door ons ontwikkelde Drupal-webapplicatie alleen bij een klacht specifieke productdata en metadata nodig heeft. Een stuk middleware, ontwikkeld in Symfony, importeert en beheert de data uit het CSV-bestand en stelt via een eigen API op basis van ProductID de gegevens beschikbaar aan Drupal die op dat moment nodig zijn. →

NBD Biblion heeft meerdere websites en webapplicaties in Drupal, de door ons ontwikkelde middleware tool NBD Connect4all is een maatwerkoplossing voor het afhandelen van authenticatie en autorisatie.

Voor De Carnegie Stichting schreven we een import en update van een XML met 2,3 miljoen records. Na normalisatie van de data groeit het totaal naar ongeveer 60 miljoen records. De import, update en verwerking verlopen via Symfony, waarna de data wordt geïndexeerd in Solr. Zo wordt het mogelijk om de gegevens snel en gebruiksvriendelijk te doorzoeken binnen de eigen Drupal website via de standaard Search API Solr module van Drupal. 
 

PHP als basis: ruime keuze aan integratiemogelijkheden

Drupal is gebouwd op PHP, een van de meest gebruikte programmeertalen op het web. Dit brengt enkele belangrijke voordelen met zich mee voor integraties:

Ten eerste is er een gigantische vijver aan PHP-ontwikkelaars en -componenten. Vrijwel elke grote softwareleverancier biedt wel een PHP SDK of API-client aan. Dat betekent dat als jij bijvoorbeeld een Drupal koppeling wilt met een extern systeem, de kans groot is dat er al een PHP-bibliotheek bestaat om die API te gebruiken. Die kunnen we direct in Drupal toepassen. PHP’s populariteit zorgt er ook voor dat je makkelijk experts vindt (zoals Atom) die verstand hebben van zowel Drupal als het koppelen van PHP-componenten.
 

“standaard waar mogelijk, maatwerk waar nodig”


Daarnaast heeft Drupal zelf een enorme community die continu modules en integraties ontwikkelt. Er zijn inmiddels ruim 45.000 modules beschikbaar binnen de Drupal community. Dit omvat niet alleen content-features, maar ook integraties met allerlei externe diensten. Of je nu een payment gateway, analytics-tool of e-mailplatform wilt koppelen, de kans is groot dat iemand al een module heeft gemaakt die een basis legt. Deze modules worden centraal beheerd en gecontroleerd op veiligheid, wat extra vertrouwen geeft in hun gebruik. Met zo’n module leg je vaak al 80% van de integratie, en hoef je alleen nog de specifieke configuratie voor jouw situatie te doen.

Het gebruik van bestaande componenten sluit naadloos aan bij Drupal’s filosofie: standaard waar mogelijk, maatwerk waar nodig. Waarom iets “from scratch” coderen als een doorgewinterde oplossing al voorhanden is? Door slim gebruik te maken van community-modules bespaar je tijd en kosten, en profiteer je van oplossingen die door vele anderen zijn getest. Bovendien blijf je dichter bij de standaard, wat upgrades in de toekomst eenvoudiger maakt. PHP als basis betekent ook dat integraties die je bouwt relatief eenvoudig zijn uit te breiden of aan te passen, omdat de taal en structuur voor zoveel developers herkenbaar is. Dit maakt jouw Drupal integratie een toekomstbestendige investering.

Haal meer uit Drupal met slimme integraties

De conclusie is duidelijk: door je systemen te koppelen kun je enorm veel winst behalen in efficiëntie, foutreductie en inzicht. Drupal integraties vormen hierbij een krachtig instrument. Dankzij Drupal’s API-first basis en enorme flexibiliteit kun je vrijwel elke tool in je landschap verbinden met je Drupal-platform – van niche-applicaties tot enterprise software. Het resultaat is één soepel werkend geheel waarin informatie vloeit naar waar het nodig is, op het juiste moment en zonder handmatig gedoe.

Ben je benieuwd hoe Drupal koppelingen jouw organisatie concreet kunnen helpen? Of heb je specifieke systemen in gedachten die je wilt laten praten met Drupal? Atom staat voor je klaar om dit te realiseren. Met jarenlange ervaring in Drupal ontwikkeling en integraties weten we elke uitdaging te tackelen.

Plan een oriënterend gesprek om de mogelijkheden voor jóuw Drupal koppeling te onderzoeken. We denken graag met je mee over de beste integratie-oplossing voor jouw situatie en hoe je daarmee het maximale uit Drupal haalt. Neem vandaag nog contact op – samen bouwen we aan jouw IT-landschhap!